In de ban van de rode tiran

Het klinkt als de titel van een slechte film; in de ban van de rode tiran. Maar niets is hoe het lijkt, de rode tiran is namelijk de Nederlandse naam van een vogel die hier op Galapagos voor komt en waar ik de komende weken onderzoek naar doe. In het Engels heet deze mooie vogel: Vermillion Flycatcher. 's Ochtends 7 uur staat de taxi klaar om ons naar het veld, 'the highlands', te brengen. Bepakt met mijn camera, twee liter water, een GPS, een speaker en portofoons, lopen we door de highlands op zoek naar de Vermillion Flycatcher. Velden vol met Miconia (een plant) leiden dan vaak naar een bos vol met Scalesia (een andere plant, preciezer: een boom. Zie je, biologie is zo moeilijk nog niet). De Scalesia bossen staan vol met varens, braamstruiken en andere planten, en in de bomen hangen mooie baardmossen, bromelia's en andere varens. En laat die Scalesia bossen nou net de plek zijn waar de Vermillion Flycatcher zich prettig voelt. Maar ook al is deze vogel knalrood, ze zijn nog steeds wat moeilijk te vinden en zoveel zijn er niet meer op het eiland waar ik zit, Santa Cruz. Dus lokken we de mannetjes door het geluid van een ander mannetje af te spelen. Als er dan een mannetje (of vrouwtje) komt, proberen we deze door dit dichte bos te volgen. Van de ene kant naar de andere kant, door braamstruiken, varens etc. gewapend met een machete proberen we de vogel te volgen en hopen we uiteindelijk dat we een nest vinden. Als we die vinden dan observeren we die en proberen we informatie over deze vogelsoort op Galapagos te krijgen door observaties van de ouders, de jongen (met camera) of later nog door het lege nest te analyseren en natuurlijk door de omgeving te inventariseren. Hopelijk kunnen we hierdoor vertellen waarom deze soort in aantallen afneemt en of we deze afname kunnen stoppen of zelfs kunnen omkeren. Maar met 1 nest in 5 dagen is het niet heel veelbelovend. Dus dat wordt duimen voor de komende weken.


Verder begin ik hier na één week al meer en meer mijn plekje te vinden. Langzaam spuug in mijn eerste Spaanse woordjes eruit en begint mijn huid van rood naar een klein beetje bruin te kleuren. Ik schrik al minder van de belachelijk hoge prijzen in de supermarkt, om nog maar te zwijgen van de smerigheid in de douches/wc’s en keuken waar wij zitten. Mijn kamer daarentegen is heel fijn en zelfs internet is in redelijke snelheid aanwezig (mail en WhatsApp werken beste, facebook vaak niet of met mate)! Ook zijn er een aantal andere vrijwilligers, waarmee ik samen eet en wat dingen onderneem, wat het erg leuk maakt en gelijk een heel verschil is met mijn vorige avontuur in de koude bergen van Ladakh, India. Hoogtepunt van deze week was toch wel de donderdagavond. Javier Cotín, mijn supervisor hier, geeft regelmatig een praatje op de Endeavor, het beroemde schip van National Geographic. Hij verteld wat over de CDF en over de vogels van Galapagos en hun status. Maar belangrijkste van alles, hij en vier andere mensen mogen gratis mee-eten! En laat dat nou net zijn wat ik erg leuk vind om te doen, zeker met de prijzen op dit eiland. Ik heb al lange tijd niet zo goed en veel gegeten, van salades tot en met kalkoenfilet en lekkere vis, en bananentaart en fruit na. Was ik even blij dat ik niet zeeziek werd van het schommelen van het schip zoals de anderen die mee waren. Maar na een lekkere piña colada grapte Javier al: over n tijdje moet jij hier de presentatie maar geven. En aangezien ik dat toch moet doen voor mijn stage denk ik dat ik dat over een maand of twee maar eens ga doen! Nu ga ik maar eens kijken of de regen is opgehouden en misschien dan nog even snorkelen (gisteren onderwater mijn eerste zeeschildpad gezien!), maar daar heb ik de komende dagen sowieso nog veel tijd voor; we hebben namelijk vijf dagen vrij in verband met carnaval! Adiós, y hasta la próxima!

Why_Us_Fleet_Detail_Endeavour.jpg

#cdf #cdrs #centre #charles #darwin #ecuador #flycatcher #foundation #galapagos #research #vermillion

Featured Posts