Getting ready for Galapagos

Over een aantal weken stap ik op het vliegtuig in Amsterdam om vanuit hier via Philadelphia en Miami naar Quito te vliegen. Vanaf Quito vlieg ik via Guayaquil naar Galapagos. Ik mag voor mijn stage onderdeel zijn van het landvogel team van de Charles Darwin Foundation (CDF) en mag werken en wonen bij het Charles Darwin Research Centre (CDRS). Dit is gelegen op één van de 13 grotere eilanden (10km² en groter) van de totaal circa 130 eilanden die Galapagos rijk is. Zo'n 1000km uit de kust van Ecuador is een uniek ecosysteem ontstaan met diverse unieke soorten. Hierbij zitten 56 soorten die van oorsprong voorkomen op Galapagos, waarvan 45 endemisch, wat betekent dat ze alleen voorkomen op Galapagos, en 11 inheems, wat betekent dat ze ook op andere plekken dan Galapagos voorkomen. Van de 29 landvogelsoortenop Galapagos zijn er 22 endemisch op soortsniveau en 4 op ondersoortsniveau. 13 Van deze 22 endemische soorten zijn de beroemde Darwin vinken. Een groot onderdeel van het onderzoek waarbij ik zal helpen zal om deze vogelsoorten draaien, maar ook om soorten als de Galápagos Flycatcher (NL: Galápagos tiran) en de Vermillion Flycatcher (NL: Rode tiran). Deze soorten worden ernstig bedreigd door een invasieve, dus niet van nature voorkomende, vliegensoort waarvan de larven op de jonge vogels voedt. De vogelsoorten worden ook bedreigt door habitatverlies, wat zorgt voor minder voedselbronnen en geschikte nestplekken, competitie met andere invasieve vogelsoorten en ziektes overgebracht door soorten die door en voor de mens op Galapagos zijn gebracht (geiten, katten, honden ratten). Waar iedereen de Galapagos eilanden kent van Charles Robert Darwin (Charlie voor vrienden, Darwin voor de rest), weten weinig dat Charlie hier maar 5 weken is geweest vanaf 16 september 1835. En Darwin's manier van onderzoek doen was iets minder behoudend dan we vandaag de dag zouden willen; van vogels afschieten om mee te nemen tot het eten van de beroemde grote landschildpadden. Laten we hopen dat het enige wat ik meeneem van dit eiland mooie foto's zijn, en wat ik achterlaat een klein beetje mooier en beschermder Galapagos.

ecuador_map_letterbox.jpg

#galapagos #ecuador #ready #travel #charles #robert #darwin #amsterdam #flycatcher #vermillion #vinken #cdf #foundation #cdrs #research #centre

Featured Posts